Ecodesign 2022: el nou segell de qualitat

Des de fa poc més d’un any els fabricants de xemeneies inclouen un nou segell de qualitat, cada cop amb més freqüència. Es tracta del segell Ecodesing 2022, un segell que veurem a tots els models a partir de l’any que ve, ja que serà obligatori per a tots els models de xemeneies.

Què vol dir aquest segell?, en quina manera afecta les xemeneies? Donarem respostes a tots els dubtes que puguin sorgir sobre aquest tema en aquest post.

QUÈ VOL DIR EL SEGELL ECODESIGN 2022?

Aquest segell indica que l‟aparell que el té compleix amb la normativa Ecodesign LO20, una nova normativa d‟eficiència energètica imposada per la Unió Europea. La norma neix amb la intenció de crear aparells de combustió més eficients per reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera i mitigar el canvi climàtic.

Aquesta norma introdueix una regulació que obliga els fabricants d’equips de combustible sòlids a complir uns requisits d’emissions molt més estrictes que els existents fins ara.

La nova normativa afecta xemeneies, estufes, calderes i cuines de llenya i pèl·lets. Actualment es troba en període de transició, per això són moltes les marques que ja han començat a introduir-lo als seus models. A partir del 2022, serà obligatori per a tots els models.

QUÈ IMPLICA LA NOVA NORMATIVA?

Per complir amb la nova normativa, els fabricants hauran d’introduir millores en el disseny i la tecnologia dels seus aparells per aconseguir una millor combustió i, per tant, més eficiència energètica.

Una eficiència energètica més gran es tradueix en un consum més baix, un major aprofitament de la combustió i una menor emissió de gasos a l’atmosfera. Això, a més a més d’ajudar a combatre el canvi climàtic, suposa un estalvi per als usuaris.

Si comparem la nova normativa Ecodesign LOT20 amb la llei anterior de 2007, veiem que la diferència és força notable.

Pot tenir aquesta nova normativa algun desavantatge?

A priori no. La majoria de les marques han introduït millores constructives en els seus models com a deflectors de tall de flama, nous materials aïllants, vidres reflectors per elevar la temperatura, etc. Això, sens dubte, es tradueix en models molt més eficients.

Tot i això, en alguns models més econòmics podem trobar-nos amb certes dificultats a l’hora d’iniciar el foc si la llenya no està degudament seca o no s’inicia de forma correcta. Això és degut a la introducció de nous components per evitar la sortida de fums, cosa que pot reduir el tir d’alguns aparells. Tot i així, aquest problema és inexistent a la majoria dels aparells.

He de canviar la meva xemeneia per complir amb la normativa?

En absolut. Aquesta llei només s’aplica als nous productes que es posen a la venda. Si ja tens una xemeneia que no té el segell, podràs continuar utilitzant-la sense cap problema.

Si compraràs un nou aparell aquest any, no cal que tingui el segell Ecodesign 2022. No obstant això, és molt recomanable que compris un model amb aquest segell, ja que així et garanteixes un producte més eficient, més respectuós amb el medi ambient i amb la teva butxaca.

Tens preguntes? Contacta amb els nostres experts i deixa’t inspirar.