Quina llenya he de fer servir per la meva xemeneia?

Quan ens decidim per un model que fa servir llenya, hi ha una decisió que hem de prendre si volem aprofitar al màxim les característiques de la nostra xemeneia. Seleccionar el tipus de llenya que farem servir ens permetrà optimitzar encara més el combustible que fem servir. Per això volem fer una ullada als tipus de llenya que hi ha disponibles per veure quina és l’adequada en funció de la nostra xemeneia.

Troncs

La mida dels troncs triats és important. Han de ser d’una mida exacta per a la xemeneia, ni massa grans ni massa petits. El més idoni és que entre la part davantera de la xemeneia i als laterals hi hagi almenys 10 centímetres d’espai lliure.

Com a norma general, els millors troncs per fer servir la xemeneia són els d’alzina i olivera, sobretot per a xemeneies obertes, encara que també funcionen bé per a les que tenen portes. Són fustes dures que triguen una mica a encendre’s, però la durada de cada tros i la intensitat del foc és molt més gran que altres fustes.

El roure és un altre tipus de fusta força bona per a la xemeneia. No obstant això, té la particularitat que s’ha d’emmagatzemar a l’aire lliure perquè la pluja elimini les restes perjudicials que conté. Això s’ha de fer durant dos anys, i després es pot col·locar en un magatzem interior almenys un altre any més abans de poder utilitzar-la.

Per contra, si triem fusta d’àlber o pollancre tindrem troncs que cremen molt més de pressa, però tenen més contingut de cendra, de manera que si els triem hem d’assegurar-nos que el tir està molt net i no s’obstrueix la sortida de fums .

En qualsevol cas, els troncs de fusta per a la xemeneia de llenya han d’estar ben secs. Si un tronc està verd o té humitat, no només no cremarà bé, sinó que produirà una quantitat excessiva de fum. Es recomana comprar la llenya durant els mesos d’estiu i emmagatzemar-la en un lloc sec perquè es pugui aprofitar al màxim quan arribi el moment.

Si tens a prop algun lloc on hi hagi troncs, com alzinars o oliverars, pot ser que hi hagi llocs on es deixen les restes de les podes. En aquest cas podràs estalviar diners i a més ajudaràs al medi ambient usant llenya reciclada.

Briquetes

Les briquetes són molt bones per encendre un foc i mantenir-lo encès, ja que estan creades a partir de serradures i encenalls de fusta. S’assemblen als troncs, per la qual cosa es poden apilar amb facilitat i la seva forma de col·locar a la xemeneia és la mateixa. Funcionen molt bé en xemeneies tancades, mentre que a les xemeneies obertes serveixen només per donar més intensitat al foc.

Pellets

Hi ha qui pensa que els pellets són briquetes en miniatura que serveixen per a la xemeneia. En realitat no és així, ja que es fabriquen per a un tipus molt concret de xemeneia i no serveixen per a les xemeneies de llenya.

Tens preguntes? Contacta amb els nostres experts i deixa’t inspirar.